Gizela Oňová Oňová - Orbán Gizella, 1948 született első gyermekként Orbán Szilveszter és Mária (szül. Hrdlovics) házaspárnak. Édesapja amatőr harmonikás volt egész életében és a kis Gizit már 4 - éves korától kisérte a fellépésein. Sokat működtek a Pozsony - Püspöki Csemadokkal és számos eredményt és elismerést nyertek.
A középiskola és zeneiskola elvégzése után hivatásos énekes pályára lépett. Különböző műfajokkal próbálkozott és mélyebben is foglalkozott. Énekelt harmonika, zongora kisérettel, cigányzenével, fúvoszenekarokkal, bigbanddel. Nótaesteken, kabaréműsorokban, muzikelekben.
Érdekelte és érdekli a különböző műfajok színes változata. Szereti a világslágerokat, sanzonokat de a népdalokat is. Egy tapasztalt énekesnőről beszélünk, aki megállja a helyét a televízió képernyője előtt, ugyanúgy a kabaréműsorokban de a muzikelszínházban is mint énekes - színész.
Negyven éve van a pályán, bejárta a világot, több nyelven beszél és még sok terve van a jövőben. Három gyermek édesanyja. Férje Juraj Oňa szintén zenész, zongorista zeneszerző. Gyakran együttműködnek.
A szlovák televízió és rádió gyakran közvetíti Gizela Oňoná műsorait, dalait. Az Újszó olvasói emlékezhetnek jó receptjeire és tanácsaira az Ízvilágból, melynek két éven keresztül volt a hozzájárulója azzal a jelszóval, hogy: Nincs az a sok, amit nem lehet elkölteni, és nincs az a kevés, amit nem lehet beosztani.
A művésznőnek sok egészséget kívánunk, hogy olyan energiával és kisugárzással tudja szórakoztatni a nézőit a jövőben is mint mostanáig.